NFI onderzoekt of DNA leeftijd verklapt
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) neemt de komende twee jaar deel aan een onderzoeksproject om aan de hand van DNA de leeftijd van onbekende slachtoffers of daders te bepalen. Het NFI werkt in dit project nauw samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft voor het onderzoek een subsidie verstrekt. Het onderzoek maakt deel uit van het programma ‘Veiligheid door Innovatie’ van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
DNA
Het is bekend dat bij het toenemen van de leeftijd veranderingen in het DNA optreden. Veranderingen in de chemische samenstelling van het DNA noemen we epigenetische veranderingen. Onderzoekers kunnen aan de hand van deze epigenetische kenmerken de leeftijd bepalen.
Leeftijdsbepaling
Het onderzoek staat onder leiding van Dr. Pernette J. Verschure van de UvA en professor en DNA wetenschapper van het NFI Ate D. Kloosterman. Met de onderzoekers gaan zij – specifiek voor forensisch onderzoek – een test voor leeftijdsbepaling ontwikkelen.
Hiermee kan aan de hand van DNA van verschillende weefseltypen zoals wangslijmvlies of bloed, de leeftijd worden bepaald van ongeïdentificeerde (overleden) personen of van personen van wie biologische sporen zijn aangetroffen. De onderzoekers kunnen de leeftijd tot op vijf jaar nauwkeurig bepalen.
Identificatie
Onderzoek naar de leeftijd speelt een belangrijke rol bij de identificatie van onbekende doden, bij het vaststellen van de leeftijd van mogelijke slachtoffers van mensenhandel en bij het vaststellen van de leeftijd van de dader van een delict waarbij diens DNA is gevonden (verkrachtingszaken en geweldsmisdrijven).