Deskundigen buigen zich over bewijskracht DNA-mengprofielen

Zeker 50 gerenommeerde DNA-wetenschappers en forensische statistici uit de hele wereld gaan onderzoeken op welke manier zij het beste de bewijskracht van zogenoemde complexe DNA-mengprofielen kunnen vaststellen. De wetenschappers komen samen om kennis te delen en daarover te discussiëren.

Het is voor het eerst dat zoveel wetenschappers zich gezamenlijk over dit vraagstuk buigen. En dat is slechts één van de elf thema’s tijdens de negende International Conference on Forensic Inference and Statistics (ICFIS2014) die van 19 augustus tot en met 22 augustus plaatsvindt op de Universiteit Leiden.

Mengprofielen

In Nederland levert de politie steeds vaker sporen met mengprofielen aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor onderzoek. Dat komt doordat de technieken om informatie uit deze profielen te halen, steeds verfijnder worden. “Deze sporen kunnen zeer waardevolle informatie bevatten”, stelt Ate Kloosterman, wetenschappelijk onderzoeker van het NFI.

Contactsporen

Veel meer dan de helft van de sporen die het NFI krijgt aangeleverd zijn contactsporen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kledingstuk van een slachtoffer dat is vastgegrepen door een dader of om sporen die van een gehanteerd breekijzer zijn veiliggesteld. In de praktijk blijkt dat zich in contactsporen vaak DNA van twee of meer personen bevindt. Van dergelijke mengsporen worden in het laboratorium complexe DNA-mengprofielen verkregen. De statistische interpretatie van de bewijswaarde van een enkelvoudig DNA-profiel is relatief eenvoudig. Dat is veel ingewikkelder als het om een complex DNA-mengprofiel gaat.

Interpretatie van bewijs en statistiek

ICFIS is een internationale conferentie die statistici, forensische wetenschappers en professionals uit het strafrecht samenbrengt. Tijdens ICFIS2014 wisselen forensische wetenschappers kennis uit over de methodes die worden gebruikt en tot welke resultaten deze leiden. De conferentie vond voor het eerst in de jaren tachtig plaats, nog niet eerder werd deze driejaarlijkse conferentie in Nederland gehouden.

Tweehonderd deskundigen

Bijzonder hoogleraren Charles Berger en Marjan Sjerps van het NFI organiseren de vierdaagse conferentie. Bijna 200 deskundigen en juristen uit 26 landen buigen zich over allerlei thema’s rond de interpretatie van bewijs. Zoals: Hoe verschillend is de juridische en wetenschappelijke benadering van statistisch bewijs? Of: Hoe kunnen we bewijskracht van allerlei vormen van bewijs kwantificeren en combineren? Naast workshops zijn er discussies en lezingen, onder meer van NFI-deskundigen.