Forensische leerstoel Radiologie bij AMC

Forensische radiologie gaat de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen in onderzoek in strafzaken. Radioloog Rick van Rijn bekleedt sinds juni de bijzondere leerstoel ‘Forensische Radiologie’ bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC).

De leerstoel is bedoeld om de wetenschappelijke waarde van het relatief jonge vakgebied van radiologie in het juridisch proces te kunnen onderbouwen. Van Rijn is ook verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hier werkt hij nauw samen met onder andere de forensisch artsen en pathologen. 

Forensische radiologie gaat in de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen, verwacht Van Rijn. Zo kunnen deskundigen dankzij radiologie een inschatting maken over de wijze waarop letsel is ontstaan en of dit wel of niet het gevolg is van een ongeluk. “Radiologie wordt al ingezet voorafgaand aan de autopsie. Het voordeel is dat het lichaam intact blijft en sporen daardoor behouden blijven”, zegt de bijzonder hoogleraar. 

Van Rijn verwacht niet dat radiologie autopsie zal vervangen. “Maar het zal wel een sturende en aanvullende rol hebben. Een nauwe samenwerking tussen een radioloog en patholoog kan nieuwe inzichten en aanvullende informatie opleveren.

Onderwijs

Een groot bijkomend voordeel is dat de radiologische beelden in een wereldwijd standaard formaat worden opgeslagen. “Daardoor is contra-expertise door andere radiologen waar ook ter wereld mogelijk.” Maar ook op andere forensische disciplines – bijvoorbeeld forensische antropologie – verwacht Van Rijn steeds belangrijkere rol voor radiologie.

Als bijzonder hoogleraar gaat Van Rijn onderwijs geven, met name op het gebied van forensische kinderradiologie. Hij is als deskundige nu al vaak betrokken bij NFI-onderzoeken naar kindermishandeling.

Loopbaan

Van Rijn (1967) studeerde in 1994 af in de Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1998 voltooide hij zijn proefschrift ‘Radiological strength assessment of the proximal femur’. Van Rijn rondde in 2003 zijn opleiding tot radioloog af en werkt sindsdien als kinderradioloog bij het Emma Kinderziekenhuis AMC.