DNA-onderzoek vergroot de pakkans
DNA-onderzoek heeft zich de afgelopen 25 jaar stormachtig ontwikkeld. In het boek ‘DNA Kroongetuige’ maakt DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die ontwikkelingen aan de hand van 25 bekende strafzaken toegankelijk voor een breed publiek. Het boek is dinsdag gepresenteerd en ligt vanaf donderdag in de winkels.
“DNA-onderzoek is zo fascinerend en zo belangrijk en het grote publiek heeft er zo veel belangstelling voor. Maar er bestaan ook veel misvattingen”, legt Meulenbroek uit waarom hij het boek heeft geschreven. “DNA-onderzoek is onderdeel van het maatschappelijk debat, daarom moeten we de samenleving hierover goed informeren.”
Het boek gaat niet alleen in op de geschiedenis, maar werpt ook een blik in de toekomst. “We hopen dat over een paar jaar op basis van DNA-onderzoek een compositietekening van verdachten kan worden gemaakt.”
Marianne Vaatstra
In het boek komen 25 zaken aan de orde, waarin DNA-onderzoek een cruciale rol speelde. Van de eerste strafzaak waarbij forensisch DNA-onderzoek werd uitgevoerd (de zaak rond de zogenoemde WTC-verkrachter) en de moord op Marianne Vaatstra tot aan de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Tripoli.
Het boek geeft niet alleen een inkijkje in de geschiedenis van forensisch onderzoek, het vertelt ook de persoonlijke verhalen van rechercheurs die aan de zaak werkten, van advocaten, maar ook van nabestaanden. Eén van hen is Lammi Luten, de moeder van Andrea die in 1993 werd vermoord. Een DNA-match levert 17 jaar na die zwarte dag een doorbraak op.
Ongelooflijk
“Het is ongelooflijk dat mensen DNA-onderzoek kunnen doen. We zijn zo blij dat de techniek zo ver is gevorderd”, zegt Luten tijdens de presentatie van het boek. Waarom ze eraan meewerkte? “Het is zo belangrijk. Daders moeten weten dat ze verantwoording moeten afleggen, zeker als er DNA is gevonden. Ik hoop dat die wetenschap mensen ook weerhoudt misdrijven te plegen. Hou je maar in, overal blijft DNA achter.”
Julien Ghurahoo is de broer van Arthur, die in 1986 werd misbruikt en vermoord. Jarenlang blijft de zaak onopgelost. De mogelijkheid tot DNA-onderzoek was de aanleiding voor “een persoonlijke zoektocht” naar de dader. DNA-(verwantschaps)-onderzoek geeft in 2005 uitsluitsel over de dader, die zelfmoord heeft gepleegd door voor de trein te springen.
Ghurahoo’s motivatie om mee te werken aan het boek is min of meer dezelfde als die van Lammi Luten. “Mensen moeten zich bewust zijn: blijf van mensen af. Je kunt je niet meer verstoppen.”
Het boek ‘Kroongetuige DNA’ verschijnt bij De Bezige Bij en ligt vanaf donderdag 15 mei in de winkels. Lees het hoofdstuk over de moord op Arthur Ghurahoo in de link onderaan de pagina.