Spectrale camera toont ‘leeftijd’ bloedspoor
NFI-onderzoeker Gerda Edelman promoveert dinsdag 15 april 2014 aan de Universiteit van Amsterdam op de spectrale analyse van bloedsporen. Edelman is in staat bloedsporen te detecteren, te identificeren en te dateren. De ‘leeftijd’ van een bloedspoor geeft inzage in wanneer een delict is gepleegd en welke bloedsporen met het delict te maken hebben.
Voor de detectie, identificatie en datering van de bloedsporen maakt Edelman gebruik van een spectrale camera. Deze camera filtert ongeveer 600 verschillende kleuren, waar normale camera’s alleen rood, geel en blauw filteren. Doordat voor de spectrale camera een veel breder kleurenspectrum zichtbaar is, kan de camera verkleuringen vastleggen.
Kleurveranderingen bloed
Het onderzoek van Edelman maakt het mogelijk om bloedsporen vast te leggen en tegelijkertijd chemisch te analyseren. De nieuwe forensische techniek maakt bloedsporen zichtbaar die met het blote oog niet te zien zijn. Ook kan Edelman met de spectrale camera bloed van andere rode en bruine vlekken onderscheiden.
Dit komt door de aanwezigheid van het eiwit hemoglobine in bloed. Hemoglobine is de enige kleurstof in bloed en verkleurt door zuurstof. Die kleurverschillen zijn zichtbaar voor de spectrale camera, waardoor duidelijker wordt wanneer bloedsporen zijn ontstaan.