Jaarverslag DNA-databank: steeds vaker matches

Het aantal in de DNA-databank voor strafzaken opgenomen DNA-sporen dat een match oplevert met een persoon is in 2013 boven de 50 procent uitgekomen. Dat is meer dan in voorgaande jaren en komt doordat de DNA-databank voor strafzaken steeds meer DNA-profielen van veroordeelden bevat.

Dat blijkt uit het online jaarverslag 2013 van de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, dat dinsdag is gepubliceerd. De databank bevatte eind 2013 de DNA-profielen van ruim 181.000 personen en ruim 57.000 sporen.

Wekelijks meer dan 100 matches

De DNA-databank voor strafzaken blijkt een effectief middel in de opsporing. Gemiddeld kunnen wekelijks de namen van meer dan 100 personen, die matchen met sporen die in de databank staan, worden doorgegeven aan de politie. Het NFI heeft geen inzage in hoeveel misdrijven daarmee zijn opgelost.

Internationale matches

Nederland vergeleek in 2013 met een aantal nieuwe landen DNA-profielen: Cyprus, Estland, Polen, Tsjechië en Zweden. Daarmee kwam het totaal aantal EU-landen waarmee Nederland DNA-profielen vergelijkt op 18. Dat gebeurt iedere nacht volledig geautomatiseerd, maar kan in spoedzaken ook handmatig binnen een kwartier.

Broer en zus

De DNA-databank voor strafzaken speelde verschillende keren een belangrijke rol in bijzondere (internationale) zaken. Zo werd bij een baby die vorig jaar juni te vondeling werd gelegd in Roermond, DNA van zijn moeder gevonden op de doek waarin hij was gewikkeld. Dat spoor kwam overeen met een spoor in de Duitse DNA-databank.

In Duitsland was twee jaar eerder een meisje – zijn zusje - te vondeling gelegd en ook op haar doek was een DNA-spoor van de moeder aangetroffen. Uiteindelijk meldde de moeder van beide kinderen zich.