2013: Ruim 60.000 rapporten, kortere levertijden en advies aan VS
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft vorig in 2013 ruim 60.000 rapporten afgeleverd. Opnieuw gingen de gemiddelde levertijden omlaag. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013, dat dinsdag 15 april is gepubliceerd.
Levertijden
De gemiddelde levertijd van de uitgevoerde onderzoeken daalde naar gemiddeld 13 dagen. Dat is twee dagen korter dan in 2012. In 2011 lag de gemiddelde levertijd nog op 18 dagen.
Opvallende resultaten
Het business model van het NFI, dat ten grondslag ligt aan het wegwerken van de achterstanden en het verkorten van de levertijden, viel op in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) vroeg Tjark Tjin-A-Tsoi, tot 1 april 2014 algemeen directeur, een paper te schrijven over zijn visie op de forensische sector en zijn ervaringen met het bestuur van een forensisch instituut. Mede naar aanleiding van de paper sprak Tjin-A-Tsoi op 26 juni in de Amerikaanse Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Transport.
Verzetsstrijders en Watersnoodramp
Samen met andere partijen kon het NFI dankzij DNA-onderzoek vorig jaar twee onbekende verzetsstrijders identificeren die sinds de Tweede Wereldoorlog werden vermist. Ook kreeg een onbekend oorlogsslachtoffer 71 jaar na dato zijn naam terug.
Met dezelfde DNA-technieken doet het NFI samen met de politie onderzoek naar de identiteit van circa dertig onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 in de gemeente Schouwen-Duiveland. De stoffelijk overschotten zijn in september opgegraven.
Internationale samenwerking
Het NFI initieerde in januari 2013 de oprichting van een Europese projectgroep forensische archeologie om de toepassing van deze expertise in Europese strafzaken te verbeteren. En Interpol besloot om het, mede door het NFI ontwikkelde, softwaresysteem Bonaparte in gebruik te nemen voor een snellere identificatie van vermiste personen.
2014
Tijdens de Conference on the illegal wildlife trade in Londen eerder dit jaar werd de internationale samenwerking bekrachtigd in de strijd tegen stroperij en illegale handel van beschermde dier- en plantsoorten. Namens Nederland wordt onder meer de expertise van het NFI ingezet bij de aanpak van wildlife crime. “In 2014 willen we onze kennis van wildlife forensics verder verspreiden via trainingen in diverse Afrikaanse landen. Onze contacten met WWF en Interpol helpen daar bij,” legt Kees Möhring uit, waarnemend algemeen directeur van het NFI.
Daarnaast verschijnt in mei een boek over de geschiedenis van 25 jaar DNA-onderzoek, geschreven door een van de DNA-deskundigen van het NFI.