NFI toont innovaties aan stakeholders

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft dinsdag aan stakeholders forensische innovaties gepresenteerd. Op de Innovatiedag waren ongeveer 120 mensen aanwezig van onder meer de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Innovatiedag is bedoeld om forensische experts bij politie en justitie, zoals forensisch coördinatoren, TGO-teamleiders en (forensisch) officieren van justitie, kennis te laten maken met innovaties van het NFI. Dit jaar was het thema ‘Ruimte voor innovatie’. Het was de derde keer dat het NFI een Innovatiedag organiseerde.

Innovaties

De forensisch experts kregen tijdens verschillende sessies de laatste stand van zaken te horen over lopende innovaties. Zo gingen deskundigen onder meer in op het dateren van bloedsporen. Ook kwamen bijvoorbeeld de profilering van explosieven en de ontwikkeling van een methode waarmee de politie zelf snel veel voorkomende drugs,- genees- en versnijdingsmiddelen kan testen aan de orde.

Stilstand is achteruitgang

Kees Möhring, directeur externe relaties van het NFI, legde op de conferentie uit dat innovatie een onmisbaar onderdeel van het forensisch werk is. “Stilstand betekent achteruitgang in de forensische wereld”, zei hij.

Volgens Möhring is het van groot belang om samen met de Nationale Politie en het OM te innoveren. “Het succes valt of staat met hoe we die innovaties in de veiligheidsketen vorm kunnen geven”, zei NFI-wetenschapper Arian van Asten daarover.

Daders verder in het nauw

Minister Opstelten benadrukte in zijn speech dat de samenwerking van ketenpartners als politie, OM en het NFI de laatste jaren mooie resultaten en innovaties heeft opgeleverd. “Die dragen in belangrijke mate bij aan een vlotte en betrouwbare opsporing.”

Ook zei hij dat nieuwe technieken als datering van bloedvlekken “daders nog verder in het nauw brengen”.