Rutte: NFI speelt prominente rol

Steeds meer landen zien het nut van forensisch onderzoek bij het bestrijden van smokkel van nucleair materiaal en het opsporen van de daders. “Het NFI speelt een prominente rol en het werk zal steeds belangrijker worden de komende jaren.”

Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdag tijdens persconferentie over de slotverklaring van de Nucleair Security Summit (NSS) in Den Haag. Daarbij was ook de Amerikaanse president Barack Obama aanwezig.

Behoefte aan innovatie

“Nuclear forensics ontwikkelt zich tot een effectief instrument om de bron van nucleair en ander radioactief materiaal vast te stellen en levert bewijs voor de vervolging voor verdachten van smokkel of een ander kwaadaardige daad”, staat in het communiqué dat de landen hebben opgesteld.

Daarin benadrukken de landen de behoefte om innovatieve forensische methodes verder te ontwikkelen om nucleaire of radiologische incidenten te kunnen onderzoeken. 

Rol NFI

Rutte prees de voortrekkersrol die het NFI heeft vervuld. Zo ontwikkelde het NFI de Dutch Gift Basket. Die moet onder meer leiden tot een betere samenwerking tussen forensisch deskundigen en nucleair deskundigen. De Gift Basket bestaat onder meer uit een platform waar experts internationaal kennis kunnen uitwisselen, een nucleair forensische begrippenlijst en een trainings- en opleidingscursus.

NSS

De deelnemende landen op de NSS hebben verder onder meer afspraken gemaakt over het terugdringen van het gebruik van nucleair materiaal en over (betere) beveiliging ervan.