Persconferentie NFI op NSS2014

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft maandag 24 maart de Dutch Gift Basket aan de media gepresenteerd. Die is bedoeld om onderzoeks- en opsporingsmethoden te ontwikkelen die nodig zijn bij het bestrijden van een nucleair incident.

De presentatie vond plaats tijdens een persconferentie op de Nuclear Security Summit (NSS). Algemeen directeur Tjark Tjin-A-Tsoi en programmamanager Ed van Zalen van het NFI introduceerden de Dutch Gift Basket.

Samenwerking

Van Zalen legde uit waarom internationale samenwerking van cruciaal belang is bij de strijd tegen nucleair terrorisme. Hij introduceerde het programma ‘Forensics in Nuclear Security’. Dat is ontworpen om nucleaire wetenschap en forensische wetenschap dichter bij elkaar te brengen door kennis te delen. 

De Gift Basket bestaat onder meer uit een internationaal kennisplatform waar experts hun kennis kunnen uitwisselen, een nucleair forensische begrippenlijst en een trainings- en opleidingscursus. 

Rutte

Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans benadrukten zondag tijdens hun persconferentie het belang van samenwerking en de Gift Basket. “Het is een heel goede ontwikkeling om te zorgen dat nucleair materiaal niet in de verkeerde handen valt.”

De persconferentie vindt plaats in het NSS Media Hospitality Center. Raadpleeg de app van de NSS voor de laatste informatie over de exacte locatie.