Demonstratie onderzoeken fictief vuile bom-incident

Een ‘verongelukte’ auto, een fictieve vuile bom en de nieuwste onderzoekstechnieken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) toonde donderdag samen met de partners van het veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) hoe samenwerking leidt tot innovaties op veiligheidsgebied.

De bijeenkomsten waren voor medewerkers van de politie, defensie en veiligheidsregio’s, maar waren ook toegankelijk voor (internationale) media. De aanwezigen konden tijdens een fictief vuile bom-incident, zien waartoe het veiligheidscluster in staat is.

Meer bewijs

“Nederland is leider op het gebied van forensics in nuclear security. Wereldleiders hebben onze forensische onderzoekstechnieken omarmd”, zei Kees Möhring, directeur Externe Relaties van het NFI. “Ons doel is meer bewijs uit minder sporen halen.”

Aan de demo werkten naast het NFI ook TNO, Capgemini, Fox-IT, E-Semble, Siemens, Trigion, Hotzone Solutions en het Haags Centrum voor Strategische Studies mee. Allen maken zij deel uit van de HSD.

Werkgelegenheid

HSD-directeur Rob de Wijk legde uit dat de HSD het grootste veiligheidscluster in Europa is. “Dat zorgt voor innovaties in veiligheid en beveiliging doordat overheden, bedrijven en kennisinstituten kennis met elkaar delen.” Maar er is ook een belangrijk economisch effect, omdat het werkgelegenheid oplevert.

Het NFI liet zien welke rol forensisch onderzoek kan spelen bij het herkennen, onderzoeken of voorkomen van een nucleair of radiologisch incident. De partners toonden welke technieken en kennis zij in huis hebben. 

NSS2014

De demonstratie was onderdeel van het Nuclear Knowledge Summit die wordt gehouden in het kader van Nuclear Security Summit maandag 24 en dinsdag 25 maart in Den Haag.