‘Waterlijken’ biedt uniek kijkje in werk patholoog

Een uniek kijkje in het werk van een patholoog. Filmmaker Nelleke Koop volgde voor haar documentaire Waterlijken onder meer forensisch patholoog en twee sectieassistenten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vast. 2doc: Waterlijken wordt dinsdag 18 maart om 23.00 uur uitgezonden op Nederland 2.

Jaarlijks worden uit de grote rivieren die vanuit Duitsland ons land binnenstromen circa tweehonderd waterlijken geborgen. Koop volgt de mensen die het verhaal achter het lijk proberen te ontwaren. Van de waterpolitie die het lichaam bergt tot aan de obductie-assistenten die het lichaam verzorgen als alle onderzoeken zijn verricht.

Pathologie

In de documentaire komt ook het werk van het NFI aan bod. Forensisch patholoog Bela Kubat en sectieassistenten Dirk Ton en Kees Krijgsman proberen via een sectie vast te stellen wat de doodsoorzaak van een overledene is en proberen de identiteit vast te stellen. Koop brengt in beeld hoe zij, samen met anderen, langzaam het verhaal reconstrueren en hoe zij de waardigheid en identiteit aan de overledene teruggeven.

Marine

Koop (1977) is freelance documentairemaakster. In 2010 voer zij enkele maanden mee op het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Voor de kust van Somalië legde zij in een documentaire het leven en werken bij de marine vast. In 2011 ontving zij de IDFA-mediafonds prijs.