NFI-wetenschapper benoemd tot bijzonder hoogleraar

Prof. dr. Didier Meuwly, die als principal scientist werkzaam is bij het NFI, is benoemd tot bijzonder hoogleraar forensische biometrie. Deze functie bekleedt hij in deeltijd binnen de vakgroep Services, Cybersecurity and Safety van het Centre for Telematics and Information Technology (CITT) van de Universiteit van Twente (UT).

Het gezamenlijk onderzoeksprogramma van de UT en het NFI richt zich op vingerafdrukherkenning en de toepassing van biometrie in forensisch zaken.

Bewijsvoering

Forensische biometrie kan worden ingezet voor het individualiseren en identificeren van personen. Biometrische sporen, zoals: vingersporen, camerabeelden en opgenomen gesprekken, kunnen van belang zijn voor de bewijsvoering in strafzaken.

Automatische interpretatiemethode

Doel van Meuwly is het ontwikkelen van een gevalideerde automatische interpretatiemethode voor biometrische sporen. Op dit moment worden deze sporen op basis van kennis en ervaring geïnterpreteerd door deskundigen.

Statistiek vergroot objectiviteit

Een automatische methode baseert zich op statistiek, waardoor het onderzoeksresultaat in cijfers kan worden weergegeven. Dit vergroot de objectiviteit van het onderzoek en maakt het makkelijker om de bewijskracht weer te geven bij het combineren van diverse onderzoeksresultaten.

Richtlijnen voor validatie en privacy

Op dit moment is Meuwly bezig met het uitwerken van richtlijnen voor de validatie van de nieuwe interpretatiemethode enerzijds en de privacy van de gebruikte biometrische data anderzijds.

Wetenschappelijk programma

Met het hoogleraarschap van Meuwly wordt het wetenschappelijk programma van het NFI verder uitgebouwd. Op het gebied van biometrie is de Universiteit van Twente een van de grotere academische instellingen in West-Europa. Binnen zijn wetenschappelijk programma werkt het NFI aan de laatste wetenschappelijke inzichten en innovaties in het forensische zaakonderzoek en de opsporing. Dit doet het NFI om externe kennis, expertise en onderzoekscapaciteit beschikbaar te maken voor het forensisch onderzoek. Intensieve samenwerking is er met forensische ketenpartners (zoals politie en Openbaar Ministerie), academische kennisinstellingen en hightech bedrijven.

Zes bijzonder hoogleraren

Bijzonder-hoogleraarposities zijn essentieel om samenwerking met de beste universiteiten tot stand te brengen en te bouwen aan een academisch forensisch onderzoeksprogramma in Nederland. Op dit moment bekleden zes NFI-ers een positie als bijzonder hoogleraar.