Rutte prijst wereldklasse NFI

Minister-president Rutte heeft maandag een werkbezoek gebracht aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Deskundigen informeerden Rutte onder meer over de mogelijke inzet van forensische onderzoekstechnieken bij een nucleair of radiologisch incident.

Het bezoek vond plaats in aanloop naar de tweedaagse Nuclear Security Summit, op 24 en 25 maart in Den Haag. Rutte zit deze top voor, die in het teken staat van het bestrijden van nucleair terrorisme. “Het NFI is wereldklasse op het gebied van forensisch nucleair onderzoek’’,  zei de minister-president.

Cyberaanvallen

Rutte liet zich bijpraten over het NFI-onderzoeksprogramma dat zich richt op het voorkomen van hacks. Wereldwijd bestaat de dreiging van cyberaanvallen op grote, kwetsbare organisaties als energiebedrijven of kerncentrales. Hackers kunnen de controlesystemen overnemen.

In Nederland gebeurde dat al eens; een hacker brak in op het besturingssysteem van een sluis en zette deze open. Het NFI ontwikkelt controlesystemen om te monitoren of hackers kwetsbare systemen aanvallen, waardoor vroegtijdig kan worden ingegrepen.

Dirty bombs

Deskundigen vertelden de minister-president ook over de gevaren van een zogenoemde dirty bomb. Hij kreeg informatie over de manier waarop forensisch onderzoekers dergelijke explosieven kunnen onderzoeken, hoe ze dat op een veilige manier doen en welke informatie dat oplevert.

Verwantschapsonderzoek

Slachtoffers van een nucleair incident kunnen worden geïdentificeerd met behulp van een DNA-verwantschapsonderzoek. Het NFI ontwikkelde samen met de Radboud Universiteit Nijmegen voor een snelle identificatie het softwaresysteem Bonaparte. Dat is onder andere ingezet bij de identificatie van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli in mei 2010.

Trots

Rutte zei dat hij tijdens het werkbezoek de beste deskundigen uit het vak heeft gesproken. “Van onderzoek aan een totaal verbrande mobiele telefoon, tot hoe vuile bommen gemaakt worden en wie daar achter zitten. Dan word je heel trots.’’