Minister-president Rutte bezoekt NFI in aanloop naar NSS 2014

Minister-president Rutte brengt op maandagmiddag 17 februari 2014 een werkbezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS2014) laat de minister-president zich informeren over de rol van forensisch onderzoek bij een nucleair of radiologisch incident.

Opsporing daders toevoegen aan onderzoek

Tot nu toe richt nucleair forensisch onderzoek zich voornamelijk op het achterhalen van de herkomst van het nucleair materiaal. Wat minstens zo belangrijk is, is het vergaren van informatie over de daders. Wat is er gebeurd? Wie waren er betrokken? Sporenonderzoek dat deze vragen kan beantwoorden, is de expertise van het NFI. Tijdens zijn bezoek aan het NFI wordt minister-president Rutte geïnformeerd over dit type onderzoek: Forensics in nuclear security.

Rutte krijgt rondleiding door NFI

Minister-president Rutte wordt verwelkomd door algemeen directeur Tjark Tjin-A-Tsoi. Vervolgens krijgt hij een toelichting op Forensics in Nuclear Security door Ed van Zalen, binnen het NFI verantwoordelijk voor dit expertisegebied. Aansluitend woont de minister-president een demonstratie bij van de virtual game waarin deelnemers virtueel een radiologisch incident kunnen onderzoeken. Het doel hiervan is het forensisch bewustzijn van de spelers te vergroten. Bij deze demonstratie is er kort de gelegenheid om foto’s of filmopnamen te maken. Daarna volgt een rondleiding door het forensisch laboratorium. Ook hier is er kort de gelegenheid tot het maken van beeldopnamen. Het bezoek wordt afgesloten met een persontmoeting.

Voorkomen van nucleair terrorisme

De tweedaagse Nuclear Security Summit, die 24 en 25 maart plaatsvindt in Den Haag, staat in het teken van het voorkomen van nucleair terrorisme. Het NFI ontwikkelde – naar aanleiding van de NSS die in 2010 in Washington plaatsvond – op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het internationale programma ‘Forensics in nuclear security’. De inhoud van dit programma wordt tijdens de komende top gepresenteerd en is een van de bijdragen die Nederland levert aan de NSS in Den Haag.