Algemeen directeur NFI benoemd tot directeur-generaal CBS

Op voordracht van minister Kamp van Economische Zaken en de Centrale Commissie voor de Statistiek heeft de ministerraad op vrijdag 24 januari ingestemd met de benoeming van dr. T.B.P.M. (Tjark) Tjin-A-Tsoi als directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De benoeming gaat in per 1 april 2014. Tjin-A-Tsoi is sinds 2007 algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut.

In de periode 2007 tot heden maakte het NFI een transitie naar een meer klantgerichte organisatie met een toonaangevende, internationale positie in de forensische wereld. De dienstverlening verbeterde aanzienlijk en de levertijden, wereldwijd de grootste uitdaging van forensische instituten, daalden met meer dan 90%.

Doorbraken in spraakmakende zaken

In dezelfde periode vonden een aantal doorbraken plaats in spraakmakende strafzaken met behulp van forensisch DNA-onderzoek. Voorbeelden zijn de moorden op Christel Ambrosius, Semiha Metin en Andrea Luten. Recentelijk was er veel aandacht voor de doorslaggevende rol van DNA-onderzoek in de zaken van Marianne Vaatstra en Nicole van den Hurk.

Ook werd er geavanceerde software ontwikkeld die onder andere succesvol is ingezet bij het onderzoek in de Amsterdamse zedenzaak en een groot aantal andere zaken.

Brede visie

De ontwikkelingen binnen het NFI vielen ook op in het buitenland. Zo werd Tjin-A-Tsoi verkozen tot voorzitter van ENFSI, het Europese netwerk van forensische instituten en werd hij gevraagd door de Amerikaanse Senaat om zijn visie te geven over de professionalisering en modernisering van het forensisch werkveld. 
Het NFI ontwikkelde verder op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het internationale programma ‘Forensics in nuclear security’. De inhoud van dit programma wordt tijdens de komende top gepresenteerd en is een van de bijdragen die Nederland levert aan de NSS 2014 in Den Haag.

Verbreding werkterrein

Het werkveld van het NFI werd in de afgelopen zeven jaar sterk verbreed. Naast de traditionele klanten, zoals politie en Openbaar Ministerie, maken steeds meer organisaties die zich bezighouden met veiligheid en recht gebruik van de expertise van het NFI. Zowel in binnen- als buitenland. De internationale activiteiten van het NFI bestrijken momenteel bijna 20 landen.