DNA-databank cruciaal in opsporing
De DNA-databank voor Strafzaken, in beheer bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), koppelt sporen aan personen. In de databank worden DNA-profielen opgenomen van verdachten, veroordeelden, ex-gedetineerden (op vrijwillige basis), overleden slachtoffers en van sporen die op een plaats delict (PD) zijn aangetroffen.
Een DNA-profiel van een spoor dat in de DNA-databank voor strafzaken van het NFI wordt opgenomen, heeft gemiddeld bijna 50% kans om vroeg of laat een ‘match’ te geven met een persoon. Soms is dat meteen bij opname in de databank, soms pas na vele jaren. De DNA-databank is hiermee een zeer effectief middel in de opsporing van potentiële daders.
113 matches per week
Als een nieuw DNA-profiel overeenkomt met een DNA-profiel dat al in de databank aanwezig is, wordt dat een match genoemd. Dat gebeurt gemiddeld 113 keer per week. Er zijn twee soorten matches: matches tussen het DNA-profiel van een persoon en een spoor, en matches tussen sporen onderling.
Meer dan de helft van het aantal sporen dat in de DNA-databank wordt opgenomen krijgt via de DNA-databank een aan zekerheid grenzende waarschijnlijke eigenaar en dat gebeurde in 2013 per week 113 maal.
Groei DNA-databank
Het aantal DNA-profielen van personen in de DNA-databank groeide met 23.352 van 157.864 in 2012 tot 181.216 in 2013. Het aantal DNA-profielen van sporen in de DNA-databank groeide in 2013 met 4.289 van 52.965 tot 57.254. Het aantal spoor-persoon matches kwam in 2013 uit op 41.450 en het aantal spoor-spoor-matches op 4.910.
Doorbraak dankzij DNA-onderzoek in de zaak Nicole van den Hurk
Veel oude, onopgeloste zaken komen de laatste jaren tot een doorbraak dankzij fijngevoeliger onderzoekstechnieken op gebied van DNA. Door wetenschappelijke ontwikkelingen kan uit steeds kleinere sporen steeds meer informatie worden verkregen.
De DNA-databank heeft de afgelopen jaren een groot rendement gehad. Er waren opvallende matches die veel in de media genoemd werden. Ook in de zaak Nicole van den Hurk zorgde DNA-onderzoek voor een doorbraak. Door eerder veilig gestelde DNA-sporen met de nieuwste technieken te onderzoeken werd nieuwe informatie uit het spoor verkregen. Het gevonden profiel kon worden vergeleken met eerder opgenomen sporen in de DNA-databank en gaf een match.