NFI-deskundigen doceren in ‘Master in NuclearSecurity’

Vorige week kregen studenten van de internationale opleiding Master in NuclearSecurity les van stralingsdeskundigen en forensisch deskundigen van het NFI.

Tijdens een driedaagse lesmodule stond de forensische deskundigheid centraal. Zowel op een plek waar een misdrijf is gepleegd met nucleair en/of radioactief materiaal, als bij een onderzoek naar de wijze waarop dergelijke materialen illegaal zijn verspreid.

De adequate inzet van traditionele forensische onderzoeksmethoden en technieken maakt het mogelijk om bewijs te verzamelen om verdachten op te sporen en te vervolgen. De studenten leerden dan ook meer over de onderzoeksaanpak van een nucleair/radiologisch plaats delict. Ook kwamen aandachtspunten bij het veiligstellen van sporen op een dergelijk plaats delict aan de orde en werd uitgelegd naar welke sporen gericht kan worden gezocht. Verder werd ingegaan op de principes die de basis vormen voor forensisch onderzoek als wetenschap, de bepaling van de bewijswaarde en de manier van rapporteren. De technieken die ten grondslag liggen aan de herkomstbepaling van nucleair materiaal en de internationale samenwerking op dit onderzoeksgebied behoorden eveneens tot de lesstof.

Master in NuclearSecurity

De lessen zijn onderdeel van de internationale opleiding Master in Nuclear Security van de Technische Universiteit Delft, georganiseerd door Delft TopTech. Deze master biedt een breed perspectief van alle aspecten van de nucleair beveiliging en anticiperen van bedreiging van nucleair installaties, -materiaal en radioactieve bronnen.

Over Delft TopTech

Delft TopTech is de School of Executive Education van de TU Delft. Delft TopTech verzorgt opleidingen speciaal gericht op professionals en managers die al enige jaren werkervaring hebben en hun kennis willen verbreden en verdiepen. De opleidingen zijn ontworpen om de innovatieve kracht en het talent van individuen en organisaties te versterken. De opleidingen van Delft TopTech combineren business en technische theorie en methoden, en besteden veel aandacht aan de toepassing van deze methoden in de internationale praktijk.