Interpol gaat samenwerken met NFI
Ron Noble, secretaris-generaal van Interpol, kondigde vanochtend aan dat Interpol het, mede door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelde, softwaresysteem Bonaparte in gebruik neemt. Met behulp van deze software wordt de identificatie van vermiste personen sneller en betrouwbaarder. Bonaparte is in nauwe samenwerking met het NFI ontwikkeld door SMART Research BV, een spin-off van Stichting Neurale Netwerken en verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De ingebruikname van Bonaparte is onderdeel van een bredere samenwerking tussen Interpol en het NFI.
Noble maakte de ingebruikname van Bonaparte bekend in zijn openingsspeech op de internationale DNA-conferentie voor opsporingsambtenaren in Lyon. Tevens legde hij uit dat Interpol constant op zoek is naar hoogwaardige technische ondersteuning, omdat DNA-onderzoek constant in ontwikkeling is. Om die reden bracht Noble vorige week een bezoek aan het NFI. Interpol is voornemens om ook op andere gebieden intensief met het NFI samen te werken.
“Vanuit mijn oogpunt is deze samenwerking een logische stap, omdat het NFI net als Interpol gelooft in de noodzaak van voortdurende innovatie en de forensische kennis en kunde van landen over de hele wereld probeert te vergroten,” aldus Noble. Besprekingen voor verdere samenwerking vinden momenteel plaats.
Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, noemt de samenwerking tussen Interpol en het NFI: “een voorbeeld van de groeiende internationalisering van het forensisch domein en de positie die het NFI internationaal inneemt”.
Samenwerking ook belangrijk voor Nationale Politie
Pieter Jaap Aalbersberg, Nederlands lid van het uitvoerend comité van Interpol en tevens politiechef van de regionale eenheid Amsterdam, benadrukt dat een samenwerking tussen Interpol en het NFI ook voor de Nationale Politie van groot belang is. “Mondiale afstemming over standaarden is een must voor internationale politiesamenwerking. De innovatieve producten van het NFI zijn hiervoor van grote waarde,“ licht hij toe.
Direct verwantschapsonderzoek mogelijk
Met Bonaparte wordt het voor Interpol voor het eerst mogelijk om direct verwantschapsonderzoek uit te voeren. Noble benadrukte het belang van Bonaparte met het voorbeeld van het onderzoek naar de identiteit van Maria, het blonde meisje dat een paar weken geleden in een Grieks Roma-kamp werd aangetroffen. “Bij het onderzoek naar de identiteit van Maria hebben we aan onze lidstaten gevraagd om ons te voorzien van de DNA-profielen van personen die beweerden Maria’s familieleden te zijn. Helaas konden we deze DNA-profielen niet zelf vergelijken, omdat het uitvoeren van verwantschapsonderzoek binnen ons eigen DNA-systeem niet mogelijk is. Door onszelf te verbinden aan het NFI en Bonaparte komt hier verandering in. We zijn nu in staat om binnen ons eigen DNA-systeem vermiste personen direct op basis van het DNA van hun familieleden te identificeren. Een identificatiemethode die zich dubbel en dwars heeft bewezen,” legt Noble uit.
Sneller en betrouwbaarder identificeren
Bonaparte is ontworpen om de identificatie van personen te vergemakkelijken door het snel uit kunnen voeren van grootschalig en zeer betrouwbaar verwantschapsonderzoek. Bonaparte kan het DNA van slachtoffers in één keer met hele families matchen. Bij een ramp met meer dan honderd slachtoffers doet Bonaparte er enkele minuten over om alle matches uit te rekenen. De software is door het NFI onder meer gebruikt bij de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Tripoli.