Druk bezochte Explosives Summit

In de week van 7 tot en met 10 oktober vond in Den Haag de internationale Explosives Summit plaats. Het NFI was medeorganisator van deze vierdaagse top waaraan meer dan 300 experts uit alle delen van de wereld deelnamen. Het doel: de wereldwijde dreiging van aanslagen met explosieven tegengaan.

Forensische onderzoek bij explosieve aanvallen

De expertise van de aanwezigen bestreek diverse gebieden waaronder wetenschap, beleid, defensie, detectie en beveiliging. Het NFI bracht de rol en meerwaarde van forensisch onderzoek onder de aandacht. Met name hoe forensische technieken kunnen worden ingezet om de oorzaak van explosies te achterhalen en mogelijke verbanden tussen explosieve aanslagen aan te tonen.

Focus op samenwerken en innoveren

Hoofdthema’s van de summit waren het belang van een gezamenlijke, grensoverschrijdende aanpak, kennisuitwisseling en de toenemende invloed van technologische ontwikkelingen op de veiligheid en beveiliging van de samenleving. Deze thema’s kwamen terug in diverse evenementen.

ISADE 2013

Zo vond tijdens de summit ISADE plaats. Een symposium waarbij specifiek de detectie en analyse van explosieven centraal staat. De ruim 150 deelnemers bezochten onder meer de haven van Rotterdam en de Douane om inzicht te krijgen in de complexiteit van veiligheid op plaatsen met omvangrijke goederenstromen. Hoogtepunt van het symposium was het diner in de Ridderzaal waarbij onder andere Marnix Noorder, loco-burgemeester van Den Haag en Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie aanwezig waren.

Policy group

Ook werd een unieke policy group meeting gehouden van afgevaardigden van onder andere de EU, Interpol en de NAVO en de secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie: Pieter Cloo. Hij sprak over de noodzaak wereldwijd militaire, civiele, veiligheids en forensische expertise te bundelen in de strijd tegen aanvallen met explosieven. Alle aanwezigen onderschreven deze boodschap. Ook bleek dat er grote behoefte is aan data-intelligence: het combineren van actuele informatie uit internationale databases om aanslagen te voorkomen.

XXplosives2013

Tijdens een speciale oefening onder de naam XXplosives2013, werd een explosie-incident waarheidsgetrouw nagebootst. In de daarop volgende tabletop sessie in het Europol-hoofdkantoor werd de oefening geëvalueerd.

Vertegenwoordiging

Vele nationale en internationale organisaties waren vertegenwoordigd op de summit, waaronder de drie organiserende partijen NFI, TNO en NCTV, de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie en internationale partners als EUROPOL, INTERPOL en de NAVO.