Forensic Governance voor bestuurders forensische instituten

Onlangs vond een cursus plaats voor leidinggevenden van Europese forensische instituten. Zij kwamen naar het Field Lab van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), om het programma Forensic Governance te volgen.

In deze leergang stond centraal hoe deelnemende organisaties invulling kunnen geven aan:

  • de toenemende vraag naar forensische diensten
  • de noodzaak tot innovatie
  • het voortdurende streven om kwaliteit en efficiency te verbeteren 

Transformatie

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) begon zo'n twee jaar geleden met de ontwikkeling van het programma, nadat het instituut een ingrijpende transformatie achter de rug had. "Onze klanten stelden steeds hogere eisen en ons werk werd door de maatschappij steeds kritischer gevolgd. We realiseerden ons dat niet zozeer ons onderzoek, als wel de wijze waarop het NFI bestuurd werd zich moest ontwikkelen, om een effectieve, efficiënte en betrouwbare organisatie te blijven. Dat proces veranderde niet alleen het bestuur van de organisatie, maar ook de cultuur en de wijze waarop de organisatie functioneerde," vertelt Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI en aankomend voorzitter van ENFSI, het Europees netwerk van forensische instituten. 

EU en ENFSI

De leergang is in nauwe samenwerking ontwikkeld met ENFSI, dat ervoor zorgde dat de Europese Unie de leergang financieel ondersteunt.