Internationale Explosives Summit

In de week van 7 tot en met 10 oktober vindt in Den Haag de internationale Explosives Summit plaats. Ruim 250 experts uit alle delen van de wereld komen samen om de mondiale dreiging van aanvallen met explosieven aan te pakken.

ISADE 2013

Aanleiding voor de summit is ISADE, een symposium dat iedere drie jaar in een ander land plaatsvindt. Dit jaar coördineren drie Nederlandse organisaties ISADE: het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). 
Elke hebben ze hun eigen expertise op het gebied van veiligheid: het NFI in forensisch opzicht, TNO op het gebied van detectie- en beveiliging en het NCTV als nationaal coördinator van veiligheid. De gezamenlijke organisatie komt voort uit de wens deze kennis en kunde te verenigen.

Internationale aanpak

Het verenigen van internationale expertise is het hoofdthema van de summit. Het doel: door samenwerking de samenleving beter beschermen tegen de dreiging van aanvallen waarbij explosieven worden ingezet. Aanslagen zoals in Oslo, London en Madrid, de Boston Marathon en bijvoorbeeld het gebruik van bermbommen in conflictgebieden, tonen aan hoe ontwrichtend de gevolgen kunnen zijn. Experts op dit gebied zijn het erover eens dat een gezamenlijke, grensoverschrijdende aanpak een absolute must is.

Focus op samenwerken en innoveren

De focus ligt op aanverwante thema’s zoals het verenigen van forensics en security, kennisuitwisseling en samenwerking die al tot succes heeft geleid. Bijvoorbeeld het profilen van explosieven, waarbij de herkomst van een explosief wordt gebruikt om de relatie te achterhalen tussen een verdachte en een plaats delict. 
Een ander belangrijk thema is dat van research en development vanwege de toenemende invloed van technologische ontwikkelingen op de veiligheid in de samenleving. 

Minister Opstelten

Op woensdag vindt in de Ridderzaal een diner plaats voor alle aanwezigen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zal dit diner bijwonen en een toespraak geven. 
Andere sprekers tijdens de Explosives summit zijn onder meer de heer Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de heer Henk Geveke, Managing Director Defence, Safety & Security van TNO en de heer Arian van Asten, bijzonder hoogleraar forensische analytische chemie, werkzaam bij het NFI.