NFI en Big Data

Tijdens de Europol-Interpol Cybercrime Conference op 25 september verzorgde het NFI een zeer goed bezochte presentatie over Big Data.

Exponentiele groei digitale data

De presentatie zoomde in op de exponentiele groei van digitale data en de uitdaging die dit met zich meebrengt voor digitaal onderzoek in strafzaken. Zo bevat de gemiddelde kinderpornozaak een hoeveelheid data die te vergelijken is met een file van vijf kilometer aan vrachtwagens, volgeladen met dubbelzijdig bedrukt papier. Door deze ontwikkeling worden steeds hogere eisen gesteld aan digitale onderzoekstechnieken.

Nieuwe technieken voor sneller dataonderzoek

De innovatiekracht van het NFI wordt daarom stevig ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe digitale technologie. Het doel: up-to-date methoden die de analysetijd van grote hoeveelheden ongestructureerde data fors terugbrengen. Forensisch verantwoord en met belangrijke meerwaarde voor de opsporing: onderzoeksresultaten zijn steeds sneller voorhanden.

Snelle en duurzame implementatie

Begin 2014 moet de volgende innovatie in digitale technologie (Hansken genaamd: naar de door Rembrandt geschilderde allereerste circusolifant in Nederland) operationeel zijn. 
Het NFI werkt voor de borging aan een platform van nationale en internationale partners uit overheden, universiteiten en bedrijven.