Professor Arian van Asten aanvaardt hoogleraarschap

Op vrijdag 13 september spreekt prof. dr. Arian van Asten aan de Universiteit van Amsterdam zijn inaugurele rede uit met de titel ‘Over de waarde van waarheid’. Van Asten is bijzonder hoogleraar forensische analytische chemie aan de Faculteit voor Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij combineert dit hoogleraarschap met zijn werk als afdelingshoofd Wetenschap, Interdisciplinair onderzoek, Statistiek en Kennismanagement (WISK) bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Zijn investeringen in forensisch onderzoek te rechtvaardigen?

Waarom spenderen ontwikkelde landen grote hoeveelheden geld aan forensisch onderzoek en expertise? En is dit een investering die rendeert en te rechtvaardigen is? Waarop zou forensische innovatie zich de komende jaren moeten richten om een nog grotere bijdrage te leveren aan een veilige en rechtvaardige samenleving? Deze vragen staan centraal in de oratie van Van Asten.

Waarde forensisch onderzoek analyseren

Door forensische instituten te zien als technologisch hoogwaardige informatieleveranciers is het mogelijk om een gedetailleerde analyse te maken van de waarde van het forensisch onderzoek en de diverse expertisegebieden. Hiervoor zullen door Van Asten twee nieuwe parameters worden geïntroduceerd.

Uit een diepere analyse kunnen de factoren worden gehaald die de toegevoegde waarde van een forensisch onderzoek bepalen: bewijswaarde, relevantie, kwaliteit, snelheid en kosten. Het belang van deze factoren wordt door Van Asten toegelicht. 

Forensisch innovatieprogramma definiëren

Door middel van deze analyse is het mogelijk om op basis van wensen in de strafrechtsketen en de stormachtige ontwikkelingen op wetenschappelijk en technologisch gebied een waardevol en krachtig forensische innovatieprogramma te definiëren. Dit wordt geïllustreerd op het gebied van de forensische analytische chemie, het expertisegebied binnen de leerstoel waarop deze oratie betrekking heeft.

Dubbeloratie

Naast Van Asten spreekt ook prof. dr. Maurice Aalders, hoogleraar forensische biofysica, op vrijdag 13 september zijn inaugurele rede 'De waarheid aan het licht' uit. Aalders is verbonden aan zowel de UvA als het Academisch Medisch Centrum.

Oprichting expertisecentrum forensische innovatie

Voorafgaand aan de dubbeloratie wordt het Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC) officieel opgericht. Van Asten en Aalders vormen samen de directie van dit virtueel en interdisciplinair expertisecentrum voor forensische innovatie. 

Oprichting en oraties online live te volgen

Zowel de oprichting van het CLHC als de dubbeloratie zijn online live te volgen, en op een later moment terug te kijken.