Eerste medisch handboek voor kindermishandeling van Nederland gepresenteerd

Het eerste Nederlandse medisch handboek voor kindermishandeling wordt donderdag 19 september gepresenteerd tijdens het symposium ‘De verwaarloosde kindermishandeling’. Zes deskundigen van het NFI schreven mee aan het boek.

In het boek komen alle aspecten van kindermishandeling aan bod, variërend van seksueel misbruik tot verwaarlozing. Het is het eerste handboek over dit onderwerp dat in het Nederlands verschijnt. Het merendeel van de bestaande literatuur is afkomstig uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en sluit niet geheel aan op de Nederlandse situatie.

Van vermoeden tot behandelplan

De rol van de arts staat centraal in het naslagwerk, dat het traject beschrijft dat artsen doorlopen vanaf de eerste vermoedens van kindermishandeling. Zo is er aandacht voor het stellen van de diagnose, het spreken met de ouders en het opstellen van een behandelplan.

Vijftig experts leveren bijdrage

Kinderartsen van het Academische Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, het Universitair Medische Centrum Utrecht (UMCU) en het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht namen het initiatief voor het boek. 
Zij betrokken externe deskundigen op het gebied van kindermishandeling bij de totstandkoming. In totaal hebben vijftig experts een bijdrage geleverd aan het boek.

Symposium

Het verschijnen van het boek is de aanleiding voor het symposium ‘De verwaarloosde kindermishandeling’. Op dit symposium komen onderwerpen aan bod die doorgaans minder op de voorgrond staan, zoals de rechten van het ongeboren kind en de inzet van forensisch medisch onderzoek. Een forensisch arts van het NFI, die gespecialiseerd is in kindermishandeling, geeft tijdens het symposium een presentatie.