UvA, AMC en NFI richten virtueel expertisecentrum op voor innovatie

De Universiteit van Amsterdam (UvA), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) richten op vrijdag 13 september 2013 officieel het Co van Ledden Hulsebosch Centrum op. Het CLHC is een gezamenlijk virtueel en interdisciplinair expertisecentrum voor forensische innovatie.

Binnen het CLHC worden relevante wetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden van het AMC en de UvA gekoppeld aan uitdagingen en kansen in het forensische werkveld. De missie van het CLHC is om uit te groeien tot het boegbeeld van forensisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland. 

Prof. dr. Arian van Asten, verbonden aan zowel het NFI als de UvA, en prof. dr. Maurice Aalders verbonden aan zowel het AMC als de UvA, vormen samen de directie van het CLHC.

Samenwerken aan innovatie

Technieken die in het forensisch onderzoek worden gebruikt, zijn vaak in eerste instantie voor andere doeleinden ontwikkeld. Om te kunnen blijven innoveren is het voor het NFI daarom van groot belang om nauw samen te werken met universiteiten, bedrijven en kennisinstituten.

Spectrale camera dateert bloedvlekken

In het verleden leidde een samenwerking met prof. Dr. Maurice Aalders van het AMC bijvoorbeeld tot de toepasbaarheid van een spectrale camera bij het herkennen en dateren van bloed op een plaats delict. Aalders ontwikkelde de camera in eerste instantie om blauwe plekken te dateren. Tijdens gezamenlijke brainstorms met het NFI werd gekeken op welke manier de camera nog meer kon bijdragen aan forensisch onderzoek en werd de inzet van de camera bij onderzoek aan bloedvlekken verder uitgewerkt.

Bloedspoorpatroonanalyse nauwkeuriger maken

Een ander voorbeeld is de studie die het NFI op dit moment samen met de UvA uitvoert naar een methode waarmee de invloed van zwaartekracht en luchtwrijving op de baan van een bloeddruppel kan worden berekend. Een methode waarmee bloedspoorpatroonanalyse nauwkeuriger kan plaatsvinden.

Forensische onderzoeksagenda samenstellen

Met de oprichting van het CLHC hopen de UvA, het AMC en het NFI in de toekomst veel meer van dergelijke gezamenlijke onderzoeksprojecten te kunnen starten. Om dit te verwezenlijken wordt op basis van de input van alle partners één forensische onderzoeksagenda samengesteld. Deze agenda vormt de basis voor de ‘makelaarsfunctie’ die het CLHC gaat vervullen: de meest geschikte wetenschappers koppelen aan de juiste onderzoeken.

Samenwerkingsovereenkomst ondertekenen

De samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van het CLHC wordt ondertekend door UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning, AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi en algemeen directeur van het NFI Tjark Tjin-A-Tsoi.

Oprichting en oraties online live te volgen

Aansluitend aan de oprichting van het CLHC spreken prof. dr. Arian van Asten en prof. dr. Maurice Aalders hun oraties uit. Het geheel is online zowel live te volgen als op een later moment terug te kijken.