Nederlands nucleair paviljoen in Wenen

Van 16 tot en met 20 september vindt in Wenen de conferentie van het internationaal atoomagentschap (IAEA) plaats. Thema is het samenbrengen van partijen belast met het voorkomen van nucleair terrorisme. De organisatie verwacht zo'n duizend bezoekers uit 150 landen. Het NFI brengt het belang van forensisch onderzoek bij nucleaire incidenten onder de aandacht.

Forensics in nuclear security

In het door het NFI geïnitieerde programmaForensics in nuclear security wordt internationaal kennis uitgewisseld over de wijze waarop forensisch onderzoek een rol kan spelen bij een radiologisch of nucleair incident. Door de inzet van forensische technieken kunnen antwoorden worden gevonden op vragen als: wat is er gebeurd en wie is ervoor verwantwoordelijk? Daarmee kan Nederland een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van nucleair terrorisme.

Brede Nederlandse vertegenwoordiging

Naast het NFI zijn ook andere Nederlandse organisaties op de conferentie aanwezig, zoals de Technische Universiteit Delft, Urenco en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Gezamenlijk presenteren zij zich onder Hollandse vlag met het credo 'Small Country, Great Skills: The Netherlands contributes to nuclear security through ingenuity, cooperation, education and collaboration'.

Internationale aanpak

De conferentie van het internationaal atoomagentschap ondersteunt de missie van de Nuclear Security Summit, geïnitieerd door president Barack Obama. Het doel: wereldleiders bij elkaar brengen om gezamenlijk nucleair terrorisme te voorkomen. In  2014 is Nederland host van de derde top, die op 24 en 25 maart plaatsvindt in Den Haag, de internationale stad van vrede, recht en veiligheid.