Onbekende slachtoffers Watersnoodramp opgegraven

Onbekende doden hun identiteit teruggeven. Dat is het doel van het opgraven van 32 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Met toestemming van burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland graven de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vanaf 10 september de ongeïdentificeerde slachtoffers op om DNA-materiaal af te nemen. Namens het NFI zijn een forensisch archeoloog en pathologie-assistenten aanwezig. Zij zijn verantwoordelijk voor het opgraven van het lichaam en het uitnemen van het lichaamsmateriaal op basis waarvan een DNA-profiel kan worden vervaardigd.

DNA-databank voor vermiste personen

Om de onbekende doden te kunnen identificeren, roept de politie familieleden van de vermiste slachtoffers op om hun DNA af te staan. De DNA-profielen van zowel de ongeïdentificeerde doden als  van de familieleden worden opgenomen in de DNA-databank voor vermiste personen van de Landelijke Eenheid van de politie.

DNA-verwantschapsonderzoek

Met DNA-verwantschapsonderzoek wordt gekeken of er een familieband bestaat tussen de slachtoffers en de familieleden die hun DNA hebben afgestaan. Als deze familieband er is, krijgt de onbekende dode zijn identiteit terug en wordt bij de nabestaanden de onzekerheid over het lot van de vermiste weggenomen.

Landelijke inventarisatie onbekende doden

Tijdens een landelijke inventarisatie heeft de politie tot nu toe 220 graven met onbekende personen van voor 2010 in kaart gebracht. Van al deze personen is nog geen DNA-profiel in de DNA-databank voor vermiste personen aanwezig, omdat dit tot 2010 niet verplicht was.

Door een wetswijziging is het inmiddels wel verplicht om van ieder ongeïdentificeerd stoffelijk overschot eerst DNA af te nemen voordat het lichaam wordt begraven. Door deze opgravingen en DNA-afname worden nu ook de profielen van de ongeïdentificeerde personen van voor 2010 in deze databank opgeslagen. Daarnaast worden ook de DNA-profielen van vermiste personen en/of familieleden opgeslagen. Het identificeren van onbekende doden is een project van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de politie.

Naast de 32 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp worden op Schouwen-Duiveland nog dertien andere onbekende personen opgegraven. De opgravingen starten 10 september.