NFI Jaarverslag: ruim 55.000 rapporten, kortere levertijden en nieuwe klanten
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voltooide in 2012 ruim drieduizend meer opdrachten dan in 2011, verkortte opnieuw de levertijden en trok nieuwe (inter)nationale opdrachtgevers aan. Vandaag publiceert het NFI zijn digitale jaarverslag.
In het jaarverslag 2012 presenteert het NFI een beknopt overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar.
Ruim 55.000 onderzoeken
Maar liefst 55.300 rapporten werden opgeleverd met daarin de bevindingen van forensisch-technisch onderzoek, die de opdrachtgever helpen bij de waarheidsvinding in strafzaken. De vraag naar DNA-onderzoek nam het sterkst toe.
De gemiddelde levertijd werd over het hele jaar bezien teruggebracht naar 15 dagen. De laatste maanden van 2012 bedroeg de levertijd zelfs iets minder dan 14 dagen. Hiermee behoort het NFI wereldwijd tot de koplopers in de forensische sector. Het NFI blijft zich inzetten om de levertijden verder te verkorten. Het is van groot belang dat opdrachtgevers steeds sneller van informatie worden voorzien die kan helpen bij het oplossen van een delict.
DNA-verwantschapsonderzoek
In april 2012 werd het wettelijke mogelijk om DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren. In het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra leidde dit onderzoek naar het aanhouden van de verdachte en uiteindelijke veroordeling van deze verdachte. DNA-verwantschapsonderzoek zorgde ervoor dat dit misdrijf dertien jaar na dato alsnog werd opgelost.
Innovatie
Het NFI investeert continu in innovatie. "In 2012 is het NFI gestart met het programma 'Cocreatie' waarin we onze ketenpartners, OM en politie, structureel betrekken bij het ontwikkelen van producten en diensten. Dit zorgt voor de creatie van toegevoegde waarde en breed gedragen innovaties. Met hun input kan nieuwe wetenschap en technologie op een succesvolle manier in de strafrechtsketen worden benut. Ook organiseren we jaarlijks een Innovatiedag voor onze opdrachtgevers," licht Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, toe.
In 2012 lanceerde het NFI een mobiele 'Kooi van Faraday' die voor forensische doeleinden is ontwikkeld. Hiermee kunnen politie en opsporingsdiensten telefoons van verdachten in een veilige omgeving uitlezen zonder het risico te lopen dat verdachten de gegevens op afstand wissen of manipuleren. De reeds bestaande, commercieel verkrijgbare, kooien van Faraday volstonden niet voor forensisch onderzoek. Op verzoek van verschillende politiekorpsen in Nederland heeft het NFI de kooi ontwikkeld.
Groei (inter)nationale opdrachtgevers
Toename van technologische mogelijkheden leidde tot groei van het aantal geleverde producten en zorgde voor een grotere diversiteit aan (inter)nationale opdrachtgevers. Samenwerkingsovereenkomsten werden gesloten met onder andere Turkije, China (opleidingen) en Zuid-Korea. Tevens werd het door de nieuwe ministeriële regeling voor de advocatuur mogelijk om rechtstreeks een onderzoeksaanvraag bij het NFI in te dienen.
"Het afgelopen jaar versterkte de internationale positie van het NFI. Dit met positieve gevolgen voor de kwaliteit en capaciteit. De internationale samenwerking zorgt voor verbreding van het netwerk en vergroting van de kennis.Dit komt ook onze primaire opdrachtgevers politie en OM ten goede," aldus Tjin-A-Tsoi.
Kwaliteit
Het verbeteren van de kwaliteit is een constant aandachtspunt voor het NFI. Tegelijk met dit jaarverslag maakt het NFI, net als vorig jaar, op de website de meldingen die binnen het kwaliteitssysteem zijn gedaan en de rapporten van de Raad voor Accreditatie openbaar.