Jaarverslag DNA-databank: meer profielen, meer matches
In 2012 werd bij de DNA-databank voor strafzaken de mijlpaal bereikt dat de helft van de sporen die ooit in de databank is opgenomen (71.171) kon worden gekoppeld aan een mogelijke dader. Er vonden vorig jaar 5.977 van deze spoor-persoon matches plaats, waarmee het totaal aantal spoor-persoon matches in de geschiedenis van de DNA-databank uitkwam op 35.769.
De DNA-databank voor strafzaken publiceert vandaag zijn jaarverslag met daarin de belangrijkste ontwikkeling van 2012.
115 spoor-persoon matches per week
Matchte in 2011 ongeveer honderd keer per week een spoor met een persoon, in 2012 steeg dit tot ongeveer 115 keer per week. Hetzij door opname in de databank van een persoon, hetzij door opname van een spoor. Een spoor-persoon match betekent dat een DNA-profiel van een spoor dat door de politie is aangetroffen op een plaats delict, overeenkomt met het DNA-profiel van een persoon die in de databank is opgenomen.
Een van deze matches vond plaats in de 'ABC-moord'. Op 16 juni 2009 werd een 88-jarige vrouw dood aangetroffen in verzorgingstehuis ABC in Meppel. Daarbij werden dadergerelateerde DNA-sporen gevonden. Maar er was geen verdachte om het DNA-profiel van deze sporen mee te vergelijken. Het grootschalig DNA-onderzoek dat in 2010 in opdracht van het Openbaar Ministerie werd uitgevoerd, leverde geen match op. Eind 2012 vond er uiteindelijk alsnog een match plaats toen het DNA-profiel van de verdachte werd opgenomen in de DNA-databank na een veroordeling wegens mishandeling van twee agenten. Uit nader onderzoek bleek dat de verdachte deelname aan het eerdere grootschalige DNA-onderzoek had geweigerd.
Groei van de DNA-databank in 2012
In 2012 werd het DNA-profiel van 27.797 personen toegevoegd aan de DNA-databank voor strafzaken. Daarnaast werden er vorig jaar 3.807 DNA-profielen van sporen aan de DNA-databank toegevoegd.
Totaal opgenomen DNA-profielen
Eind 2012 bevatte de DNA-databank 157.864 DNA-profielen van personen en 52.965 profielen van sporen.
DNA-databank voor vermiste personen
Naast de DNA-databanken voor strafzaken, beheert het NFI ook de Nederlandse DNA-databank voor vermiste personen. Dit laatste doet het NFI in opdracht van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Nationale Politie.
In 2012 werd het door aangepaste regelgeving mogelijk om de DNA-profielen van ongeïdentificeerde personen uit de DNA-databank voor vermiste personen te vergelijken met de DNA-databank voor strafzaken. Dit vergroot de effectiviteit van beide databanken en heeft in 2012 tot een identificatie geleid. Daarnaast werd het mogelijk om DNA-profielen van vermiste personen in de DNA-databank voor strafzaken op te nemen wanneer er sprake is van een misdrijf of een vermoeden daarvan.
Internationale uitwisseling
Nederland vergeleek binnen het Verdrag van Prüm de DNA-profielen in de DNA-databank voor Strafzaken al met Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Luxemburg, Slovenië, Finland, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije en Roemenië. In 2012 kwamen hier Letland, Litouwen en Hongarije bij.
Er werden vorig jaar 1.203 internationale matches gerapporteerd.