NFI-wetenschapper benoemd tot bijzonder hoogleraar in Nijmegen

Prof. dr. David van Leeuwen is per 1 maart 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Forensische toepassingen van spraak- en taaltechnologie’ aan de Faculteit Letteren van de Radboud Universiteit in Nijmegen (RUN).

Van Leeuwen combineert het hoogleraarschap met zijn werk als forensisch onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). 

Van 2008 tot 2011 was Van Leeuwen al bijzonder hoogleraar spraaktechnologie aan de Radboud Universiteit. In die periode was hij werkzaam bij TNO. De nieuwe leeropdracht vloeit hieruit voort, maar kent een duidelijkere focus op de forensische toepassing van spraakonderzoek.

Leeropdracht

Voor spraak- en taaltechnologie worden technieken ontwikkeld die automatisch zowel de inhoudelijke informatie (wat wordt gezegd) als de bron (wie het zegt) van spraakopnames blootleggen. 

Binnen het forensisch spraakonderzoek kent het gebruik van deze technieken een aantal moeilijkheden, omdat de omstandigheden waaronder de opnames zijn gemaakt die voor forensisch onderzoek worden aangeboden, niet te controleren zijn. Er kan bijvoorbeeld veel achtergrondlawaai in de opname te horen zijn, of het gaat om een opname die met een nieuwe techniek zoals WhatsApp is gemaakt.

In dit soort gevallen zijn de huidige technieken ontoereikend. Daardoor bevindt het gebruik van deze automatische analysetechnieken zich bij het forensisch spraakonderzoek nog in een pril stadium. 

De leeropdracht van Van Leeuwen richt zich op het overwinnen van deze moeilijkheden, zodat er algemeen toepasbare systemen kunnen worden gebouwd voor forensisch spraakonderzoek.

Samenwerking universiteit en NFI

De leeropdracht past binnen het streven van het NFI om op de diverse belangrijke forensische onderzoeksgebieden een verbinding aan te gaan met de academische wereld om zo een vooraanstaand forensisch onderzoeksprogramma te realiseren.

Curriculum vitae

David van Leeuwen, geboren in 1966, studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde in 1993 op onderzoek naar de magnetische eigenschappen van metaalcluster-moleculen. Van 1994 tot 2011 werkte hij als onderzoeker bij TNO Human Factors aan verschillende aspecten van spraaktechnologie. Hij evalueerde systemen van automatische spraakherkenning in verschillende talen. Ook was hij een van de ontwikkelaars van het eerste spreker-onafhankelijke, grote vocabulaire spraakherkenningssysteem voor de Nederlandse taal.