Forensische visualisatie 22 en 23 juni
De afgelopen jaren is het belang van het goed vastleggen van een plaats delict (PD) menigmaal sterk benadrukt. Maar hoe leggen we ‘goed vast’? Tijdens de conferentie Forensische Visualisatie op 22 en 23 juni presenteren bedrijven en organisaties die zich met innovatie bezighouden de laatste stand van zaken.
Plaats delict in beeld
Van oudsher is het gebruikelijk de PD te fotograferen. Een probleem dat zich daarbij regelmatig voordoet is dat de samenhang tussen de foto’s zoek raakt. Een mooie oplossing wordt geboden door de vastlegging en presentatie met 360 graden panoramafoto’s. Willen we echter later de omvang, lengte en afstand weten van en tussen bepaalde objecten, dan is er meer nodig.
3D-laser
Hier biedt een 3D-laserscan uitkomst. Deze kan een vrij nauwkeurig driedimensionaal computermodel creëren waarin men kan meten. Forensisch onderzoekers kunnen de PD zo op afstand leren kennen en verklaringen van verdachten en getuigen - en ook scenario’s - toetsen.
Video
Foto’s en scans leveren een statisch model op waarin we niet kunnen zien hoe de PD verandert tijdens het onderzoek. Video biedt meer dynamiek. Bovendien kan video ook alle onderzoekshandelingen vastleggen en kan via draadloze verbindingen overleg worden georganiseerd met onderzoekers buiten de PD.
Onzichtbare sporen
Met de eerder genoemde technieken wordt de PD vastgelegd zoals we het ook met het blote oog zien. Thermische en spectrale camera’s kunnen letterlijk en figuurlijk een heel ander licht op de zaak werpen door sporen zichtbaar te maken die met het blote oog onopgemerkt zouden blijven.
3D-reconstructie
In de laatste fase van het onderzoek dient nagedacht te worden over de wijze van presenteren van informatie uit de opsporing. Niet alleen de gebruikelijke tekst en foto’s, maar ook PowerPoint, video en 3D- reconstructies liggen binnen handbereik. Een scala aan mogelijkheden voor het vastleggen en presenteren dus.
Forensische visualisatie
Om bepaalde technieken voor de opsporing en vervolging te beoordelen, kan forensisch Nederland de hulp inroepen van het NFI of de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond, IJsselland, Utrecht, Haaglanden en het KLPD. Zij werken binnen het project ‘Visualisatie en Reconstructie van de Plaats Delict’ aan verdere ontwikkeling van technieken.