Boek ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’
In het boek ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’ zet DNA-deskundige Lex Meulenbroek in honderd pagina’s de te onderscheiden fasen van forensisch DNA-onderzoek uiteen.
DNA-technologie ontwikkelt zich razendsnel, waardoor de mogelijkheden van het forensisch DNA-onderzoek verder toenemen. Dit maakt forensisch DNA-onderzoek nog gevoeliger, maar ook complexer.
Hogere eisen
Niet alleen aan de kennis en ervaring van DNA-deskundigen worden steeds hogere eisen gesteld, maar ook aan die van juristen die met de rapportages van DNA-onderzoek te maken krijgen. Om de resultaten en conclusies van dergelijke rapportages goed te kunnen begrijpen en toepassen, is basiskennis van forensisch-biologisch onderzoek onmisbaar.
Vier fasen
Voor DNA-deskundige Lex Meulenbroek reden om het boek ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk; Te onderscheiden fasen en wetenschappelijke bewijswaarde’ te schrijven. Aan de hand van voorbeelden en cases komt de lezer alles te weten over de vier fasen die forensisch DNA-onderzoek doorloopt:
- analyseren
- interpreteren
- vergelijken en wetenschappelijke bewijswaarde
-
beschouwen in context
Ook komen de verschillende categorieën aan bod waarin de resultaten en conclusies van het onderzoek en daarmee de wetenschappelijke bewijswaarden zijn onder te verdelen.
Aanvulling
‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’ is bedoeld als aanvulling op en verdieping van het handboek ‘De Essenties van forensisch biologisch onderzoek; Humane biologische sporen en DNA’, dat eerder van Meulenbroeks hand verscheen.
De uitgave ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’ is rechtstreeks te bestellen bij het NFI, via onderstaande link.