CSI The Hague: innovatie in forensische opsporing
In het project CSI The Hague werken het Nederlands Forensisch Instituut, hightech bedrijven en state-of-the-art kennisinstituten samen aan het digitaliseren van de plaats delict. De gemeente Den Haag en het Ministerie van Economische zaken sponsoren het project. Samen met het consortium investeren ze in totaal bijna 5 miljoen euro.
Je kunt een plaats delict maar één keer onderzoeken. Zie je sporen over het hoofd, dan zijn ze voorgoed verloren. Als je de plaats delict digitaal zou kunnen bewaren, biedt dat geweldige mogelijkheden voor de forensische opsporing. Zo kan de plaats delict, ook nadat deze is vrijgegeven, nog steeds worden onderzocht.
Unieke samenwerking
In het project CSI The Hague zetten vooraanstaande kennisinstituten en high-tech bedrijven uit Nederland zich in voor het verbeteren van de forensische wetenschap. Partners in het consortium zijn: het Nederlands Forensisch Instituut, Philips,TNO, TU Delft, AMC, Capgemini, E-Semble, Forensic Technical Solutions, Thales, Noldus Information Technology, Chess, Eagle Vision, de Technology Investment Group en De Haagse Hogeschool. Het project is uniek in de internationale forensische wereld en krijgt veel belangstelling uit het buitenland.
Innovatie van forensische opsporing
De forensische opsporing staat aan de vooravond van een revolutie. Met gebruik van technologieën, die bijvoorbeeld zijn ontwikkeld voor de medische wetenschap of defensie, kunnen sporen op de plaats delict straks snel en gemakkelijk digitaal worden bewaard.
De digitale informatie wordt vervolgens ontsloten in een virtuele omgeving. Zo kunnen onderzoekers achteraf en op elk gewenst moment virtueel teruggaan naar de plaats delict en als het ware voelen, ruiken, zien, horen en proeven welke sporen zijn achtergebleven. Dit ‘bevriezen’ van de plaats delict biedt geweldige mogelijkheden voor het testen van hypotheses gedurende het onderzoek. Bovendien kan het later in bijvoorbeeld de rechtszaal inzicht geven in de omstandigheden waaronder een gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
Betere trainingsmogelijkheden
Het veiligstellen van sporen op een plaats delict vraagt om goede onderzoekstechnieken en protocollen. Maar het trainen van deze technieken is lastig. Met behulp van de technieken die binnen CSI The Hague worden ontwikkeld, kunnen professionals in de toekomst getraind worden in een virtuele omgeving, gebaseerd op realistische cases. Dat maakt het mogelijk om methoden en best practices te ontwikkelen en te trainen, met behulp van de nieuwste ‘serious gaming’-technieken. Ook kan straks menselijk gedrag op een geënsceneerde plaats delict worden geobserveerd en wetenschappelijk geanalyseerd met behulp van camera’s en sensoren. Op basis daarvan kan het veiligstellen van sporen verder worden verbeterd.