Levertijden NFI met 60% gedaald

"Het NFI is sterker en sneller dan ooit.” Dat zei algemeen directeur Tjark Tjin-A-Tsoi van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deze week in zijn nieuwjaarsspeech. Het NFI heeft de levertijden van de producten en diensten gemiddeld met 60% omlaag gebracht ten opzichte van begin 2008 en een achterstand van 15.000 zaken volledig weggewerkt.

Met dit resultaat sluit het NFI een intensieve periode van organisatieverandering af, waarmee het instituut in twee jaar tijd grote vooruitgang geboekt heeft bij het verkorten van de levertijden van de producten en diensten en bij het wegwerken van de achterstanden. Sinds 1 januari levert het NFI ook snelle ‘sprintproducten’, waarbij binnen enkele dagen of zelfs enkele uren wordt geleverd. 

Service Level Agreement

In die twee jaar is het NFI ook gaan werken met een zogenaamde ‘Service Level Agreement’ (SLA), waarin het instituut in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie (OM) jaarlijks afspraken maakt over de producten en diensten die het NFI levert. In 2009 startte het NFI voor het eerst met een SLA, omdat het instituut ‘overvraagd’ werd: er kwamen voor verschillende producten teveel aanvragen binnen voor de beschikbare capaciteit. Doel van de SLA is de efficiency en effectiviteit in de strafrechtsketen te vergroten, door betere afstemming tussen vraag en aanbod. Hierdoor kan de rechtspleging beter en sneller verlopen.

Op basis van de positieve ervaringen in 2009, is de SLA voor 2010 in onderling overleg tussen OM, politie en NFI tot stand gekomen. Samen met deze opdrachtgevers is ook gekeken naar de toekomstige vraag: aan welke producten is in de komende jaren meer, of juist minder, behoefte.

Toekomstige ontwikkelingen

Het NFI sluit deze fase van intensieve organisatieverandering nu af. De komende jaren zal het accent komen te liggen op product- en procesinnovatie. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ontwikkeling van mobiele technologie waarmee al op de plaats delict (PD) sporen kunnen worden onderzocht.

Tjin-A-Tsoi: “Het vinden en op de juiste manier veiligstellen van alle relevante sporen op de PD wordt steeds complexer naarmate de onderzoeksmogelijkheden in het laboratorium door techologische innovatie toenemen. Met het vergroten van de mogelijkheden en kwaliteit van het laboratorium, moet dus ook de PD-technologie worden versterkt en het NFI heeft daarbij zeker een rol te spelen. In de toekomst zal een forensisch laboratorium voor een deel mobiel zijn en sommige analyses ter plekke op de PD kunnen uitvoeren.”

Daarnaast zet het NFI in op verbreding van de afzetmarkt in binnen- en buitenland, aldus Tjin-A-Tsoi: “Forensisch onderzoek is niet langer beperkt tot de strafrechtsketen. Ook bij andere partijen, zoals inlichtingdiensten, defensie, toezichthouders, inspecties en bijzondere opsporingsdiensten, is steeds meer behoefte aan forensisch onderzoek. Het NFI beschikt over zeer veel expertise en kan in die behoefte voorzien.”